toggle menu

BIRGER JARLSGATAN 18 –

EN BYGGNAD MED MÅNGA SKEPNADER

ARTIKEL

Den storslagna byggnaden i Sturekvarteret som vetter mot Birger Jarlsgatan uppfördes 1899 med fasad i natursten och helglasade fönsterytor mot de nedre våningarnas kontors- och butikslokaler. Men trots sitt imponerande utseende var det först några år in på 1900-talet som allmänheten i stort fick upp ögonen för byggnaden. Då flyttade nämligen bilhandlaren Osterman sitt företag tvärs över gatan, från Birger Jarlsgatan 13 till nummer 18, med en vision om att på sin nya adress visa upp automobiler på ett tidigare aldrig skådat sätt. Och ytterligare några år senare stod de magnifika Marmorhallarna färdiga, och stockholmare från alla håll och kanter kom för att låta sig begeistras av såväl de fantastiska lokalerna som dåtidens värsta vrålåk.

Under åren som gått har byggnaden bytt skepnad många gånger, såväl på utsidan som på insidan. Först ut var Osterman själv som ändrade innergårdens originalutseende med lanterniner och planteringar när han skulle beklä en större yta med marmor. Efter bilsalongens storhetstid på 40- och 50-talen flyttade den så utanför staden på 1960-talet, men marmorn fick vara kvar. Under ett antal år huserade en rad olika verksamheter i huset, den sista ett rullskridskocenter som lämnade lokalerna 1981. Efter detta skedde en kraftig kontorisering av bygganden och bland annat Ostermans säregna, rundade fönster mot Birger Jarlsgatan togs bort. Det tunnvalv av betongglas som hade varit bilsalongens tak revs också, och ersattes med ett välvt tak av korrugerad plast. Idag finns bara en bråkdel av all marmor kvar, främst det gedigna golvet som till stor del är överbyggt.

 

Nu vill vi återställa fasaden mycket nära det pampiga utseende det hade när fastigheten uppfördes för över 115 år sedan, med sina stora jugendinspirerade former på fönster- och portöppningar med stora glasytor. Detta blir en mäktig entré mot innergården som ska öppnas upp och där det naturliga ljuset som en gång fanns återigen kommer att släppas in och ner på den gröna marmorn.

 

Hallarna kommer återigen att få spela en ny roll, denna gång som en av knutpunkterna i kvarteret, där man ska kunna komma ner till det nya undre planet där en större matmarknad planeras. Detta kommer också att bli den nya ingången till tunnelbanan som blir en tydligare del av kvarteret. På samma gång kopplas även Marmorhallarna samman med dels Grev Turegatan, dels övriga delar av Sturekvarteret.

Skärmavbild 2017-04-26 kl. 19.43.28

Via den återställda entrén på Birger Jarlsgatan 18…

Sperlingsbacke_Low

…kommer man in i Marmorhallarna som återfår sin forna glans och utförande.

Low_Low