toggle menu

BYGGHERREN

BÅNGS BRAVADER

ARTIKEL

Enligt uppslagsboken är ett palats ett slott som ligger i stadsmiljö, som t.ex. Buckingham Palace, Versaille eller Stockholms slott. Men palats finns också i lite mindre skala. I Sturekvarteret återfinner vi Bångska palatset, en magnifik byggnad som uppfördes på uppdrag av Johan August Bång, en varvsägare från Gävle, som i början av 1880-talet flyttade till Stockholm för att bli fastighetsmagnat.

Långt tidigare hade Johan August Bång varit inställd på att bli konstnär. Redan vid 12 års ålder signerade han sin första tavla, men när pappan dog i kolera fick Johan August ta över Bångska varvet i Gävle. Han drev detta framgångsrikt från 1853 till den stora stadsbranden 1869, som även tog varvet.

Några år senare flyttade Johan August Bång till Stockholm och blev byggherre. Han anlitade stjärnarkitekten Adolf Emil Melander, utbildad i England, Skottland och Amerika, som hade startat egen verksamhet 1880. Och bara tre år senare stod palatset färdigt, ett mästerverk med en tekniskt avancerad fasad i två vinklar. Byggnaden bestod av ett antal paradvåningar med tjusiga butikslokaler i bottenvåningen, och då inga kostnader sparades blev även fasadens utsmyckning helt unik. Skulptören Carl Johan Dyfverman använde sig av bland annat sfinxliknande symboler för att gestalta årstiderna och kvinnofigurer som fick symbolisera natten och dagen.
Bångska-Palatset2
Med så mycket vackert omkring sig var det kanske inte så konstigt att Johan August inte släppte sina konstnärsambitoner. Istället lät han inreda en luftig ateljé åt sig själv i takvåningen. Dit bjöd han in kända konstnärer som fick undervisa honom i konstens värld. Bång ställde ut på såväl Parissalongen som Konstakademins utställning och Nordiska konstutställningen i Göteborg. Dock sägs det att han endast sålde en enda tavla, till en rysk furste.

Idag kanske det inte är lika många som lägger märke till Bångska palatset som det var i slutet av 1800-talet. Under 1950-talet pryddes huset av vackra och tidstypiska neonskylter. Men tyvärr hade detta blivit till priset av palatset fasad som hyvlades för att skyltarna lättare skulle kunna sättas upp.Bångska2