toggle menu

ELDHS FONTÄN

FORMSTARK 95-ÅRING

RUNT STURE

Runt om Sture finns massor av fantastisk offentlig konst och kuriosa att beskåda. Men mycket är lätt att missa på grund av det höga tempot i kvarteret. För den som stannar upp och tittar lite närmare finns dolda skatter att upptäcka.

Ett exempel på en sådan är skulpturen Eldhs fontän som står i korsningen Birger Jarlsgatan och Grev Turegatan. Fontänen kom till i början av 1920-talet som ett bidrag i en tävling. Då hade Carl Eldh lämnat sina franska influenser bakom sig, och anammat ett enklare och rakare formspråk.

Fontänen lämnade ingen oberörd, och den blev både älskad och hatad. Konstnären själv ansåg att det var ett av hans främsta verk, men det var många som ville att skulpturen skulle tas bort. Som tur var hände inte detta och vi kan njuta av en skulptur med rena linjer och okonstlat motiv.

Carl Eldh utbildade sig i Paris under slutet av 1800-talet och han var mest känd för sina storslagna skulpturer av Strindberg, Branting och andra kulturella och politiska figurer. Men han hade också en mer finstämd sida och han samarbetade även med många av tidens mest kända arkitekter kring fasadutsmyckningar och inredningsdetaljer.

 

Läs mer om Carl Eldh och hans verk på Carl Eldhs Ateljémuseum Eldhsatelje.se