toggle menu

HISTORIEN OM

STUREBADET

ARTIKEL

1885 invigdes Sturebadet. Grundaren, Carl Curman, tyckte att badandet hade en viktig samhällsfunktion och hans nya badhus skulle bli något alldeles extra. Och med en fasad som inspirerats av ett venetianskt palats tyckte dåtidens arkitekturkritiker att Stureplan hade fått ett magnifikt tillskott vägg-i-vägg med det majestätiska Bångska palatset. Tanken var att man skulle ge badet formen av ett vanligt hus och inte en anstalt, för att det skulle smälta väl in i omgivningarna.

Sturebadets historia är fullt av tillbyggnader i olika etapper, och idag har man kommit långt från originalets 43 badkar och 63 hytter. På 1930-talet byggdes till exempel de första motionshallarna. Tankarna kring just motionens betydelse hade börjat flera år tidigare då ”Gubbkvarnen” (eller Medico-Mekaniska Institutet som det egentligen hette) hade öppnat för att bland annat ta hand om tjänstemännen på Östermalm vars stillasittande liv ledde till allsköns krämpor.

 

Samma år som Sturebadet fyllde 100 år eldhärjades det. Katastrofen var total då det inte fanns några ritningar som gick att använda för ett återställande. Men som tur var hade det gjorts en fotodokumentation av badet bara några veckor tidigare, och man kunde sätta igång med ett byggnadsprojekt som blev kärnan när den nya Sturegallerian öppnade i slutet av 1980-talet.

 

I samband med återuppbyggnaden lades två våningar till badet och senare har bland annat restaurang, simbassäng, spa-avdelning och en Body- och Mindsal tillkommit, allt för att gäster från när och fjärran ska kunna få njuta frukterna av grundaren Curmans övertygelse om badets läkande kraft.

 

När vi nu mejslar fram nästa generations Sture kommer Sturebadet fortsätta ha en central roll i kvarteret, kanske även med ytterligare några tillbyggnader. Sturebadet kommer också att få sällskap av flera nya platser i kvarteret för avkoppling och umgänge. Ett exempel på detta är det nya boutiquehotell som ska byggas med cirka 100 rum, vars restaurang och bar kommer att bli ett självklart vattenhål för stockholmare av alla de slag.

styrebadet22