toggle menu

MARMORHALLARNA. EN AV STURES

GÖMDA SKATTER

ARTIKEL

Bakom entrén till Birger Jarlsgatan 18, mellan ett kafé och en inredningsaffär finns resterna av den ”marmorhall” som en gång ritades av arkitektkontoret Hagström & Ekman åt bilförsäljaren Osterman.

Det blev en fantastisk utställningslokal där det sena 1930-talets finaste bilar, Cadillac, Buick och Chevrolet, fanns att titta på för imponerade spekulanter. En tidning skrev att hallarna “med sin hypereleganta inredning i grön kolmårdsmarmor” kunde “rubriceras som Europas elegantaste och kanske största bilförsäljningshall”.

Senast de vackra hallarna användes var som rullskridskohall i början av 1980-talet. Sedan byggdes lokalerna om och bland annat Systembolaget har haft vinbutik där.

Idag är det egentligen bara det fina marmorgolvet som finns kvar från Ostermans storhetstid. Det går att beskåda från den del av kaféets uteservering som ligger inomhus.

När vi nu skapar det nya Sture kommer Marmorhallarna att öppnas upp och bli ny ingång till tunnelbanan och entré till nedre våningen med affärer och marknad med inriktning på mat och dryck. Med sin nya imponerande takhöjd kommer det återigen bli en plats där människor kan bli hänförda av det vackra Stockholms innerstad. En naturlig mötesplats där man stämmer träff och gör upp sina planer för dagen.

LÄS MER OM

NYA STURE

EN GLIMT AV FRAMTIDEN

Arkiv