toggle menu

SÅ HÄR KAN FRAMTIDENS

STURE SE UT

ARTIKEL

Sture är en unik plats i Stockholm. Många människor befinner sig i kvarteret varje dag, på väg till sina hem, till och från jobbet, för att träffa vänner eller kanske bara för att passera från Grev Turegatan till Stureplan. Gemensamt för alla Stures besökare är att man gillar kvarteret och känner sig hemma där.

När vi nu tar steget mot nästa generations Sture är det viktigt att se till att behålla själen i kvarteret. Vi vill fokusera på det som är bra, justera det som inte fungerar – och sedan fylla på med innehåll som gör att besökare av alla slag kan njuta av Sture ännu mer. Vår vision är att genom en stor investering i Stockholms framtid skapa en levande och konkurrenskraftig mittpunkt för regionen, en plats där alla kan känna sig välkomna.

Detta arbete har vi påbörjat genom att noggrant sätta oss in i Stures spännande historia. Vi har studerat varje vinkel och vrå, varje dörrhandtag och fönsterpost, golvplatta och fasad i kvarteret. Detta har resulterat i ett programförslag för hur vi tror att Sture kan bli ett modernt kvarter med många olika funktioner i hjärtat av Stockholm.

I det nya Sture ser vi framför oss ett kvarter som har öppnats upp och de olika delarna har kopplats samman på ett helt annat sätt än hur det ser ut idag. I den nya bottenvåningen lägger ett salutorg grunden för kvarteret, och i gatuplan kommer fem entréer i alla väderstreck att finnas, komplett med en helt ny nedgång till tunnelbanan. Vi vill hjälpa till att minska bilberoendet i området och öka tillgängligheten med kollektivtrafik, gång- och cykeltrafik.

I nya Sture blir ytorna större och fler, vilket gör det möjligt att utnyttja mer av kvarteret under större delar av dygnet. Flera butiker kommer att få två våningar, vissa till och med tre, vilket leder till mycket spännande att upptäcka och ta del av. Restauranger och caféer kommer att flytta med uppåt, och på toppen kommer nya takterrasser att bli kronan på verket. Till denna livskraftiga mix kommer även ett boutiquehotell i världsklass såväl som fler hyreslägenheter och eftertraktade kontorsytor att läggas.

Planskiss1.4