Arkitekten Olof Grip om det planerade hotellet på Humlegårdsgatan

Han är en av arkitekterna bakom hyllade General Architecture som bland annat har varit med och ritat huvudkontoret till Skellefteå Kraft och vunnit en tävling i Antwerpen. Nu berättar Olof Grip om vad som händer med Freys hyrverk och byggnaden på Humlegårdsgatan, två delar av nya Sturekvarteret.

Bild: Olof Grip

Berätta, varför blev du arkitekt?
Arkitektyrket lockade mig med sin komplexitet, här möts konst, teknik, ekonomi och samhällsfrågor. Arkitektens roll är i mycket att väga olika synsätt och argument mot varandra och landa detta i en helhet.

Vad har du gjort tidigare?  
Genom åren har det naturligtvis blivit en mängd olika typer av uppdrag, både åt privatpersoner och åt professionella beställare. Vårt första större uppdrag var att rita ett huvudkontor åt Skellefteå kraft. Under senare år har vi arbetat mycket med tillägg i centrala lägen, om-, till-, och nybyggnad. Ett aktuellt exempel är en tillbyggnad i Stures närhet, på Norrmalmstorg, i korsningen Smålandsgatan Norrlandsgatan. Byggnaden från åttiotalet har byggts på med två våningar i fasad och en kungsvåning, samtidigt har hela byggnaden gestaltats om till en ny helhet där gränsen mellan det ursprungliga och tillägget är diskret.

Genom att lägga hotellet, med sina publika restauranger, mot Humlegårdsgatan kan det bidra till att vitalisera gatusträckningen från Östermalms torg till Humlegården.

Berätta om Freys Hyrverk och hotellet 
Freys hyrverk är en historiskt intressant byggnad. Med den nya planen återställs Privatgatan som ett entré- och restaurangtorg och Freys blir mer synligt som fond för detta. Vårt arbete med Freys handlar mest om mindre justeringar, det övre planet blir något större, passagen i markplan får en ny utformning, i övrigt är fokus på att lyfta fram den historiska byggnaden och ersätta exempelvis fönster med sådana som ligger närmare de ursprungliga.

Ut mot Humlegårdsgatan har vi ritat ett hotell, hotellet får sitt eget atrium som blir del av en passage från gatan och in i kvarterets mitt. Vid sidan av atriet kommer det att finnas hotellreception, en stor restaurang och någon bar. Hotellet får också en restaurang högst upp med en stor takterrass i soligt läge. Hotellets fasad ansluter till stenstadens arkitektur med en kombination av natursten och puts. Den har fått en tredelning där mittpartiet reser sig en våning för att betona entrén till hotellet och passagen in i Sture.

Genom att lägga hotellet, med sina publika restauranger, mot Humlegårdsgatan kan det bidra till att vitalisera gatusträckningen från Östermalmstorg till Humlegården.
Bild: Olof Grip

Vad var mest utmanande i ditt arbete med Sturekvarteret?  
Den stora utmaningen har varit att hantera alla de krav som ställs på byggnaderna, situationen har varit ovanligt komplex med både bevarande och nybyggande och med varierat innehåll. Bara i vår del av kvarteret har vi hotell, restauranger, kontor, butiker och Sturebadets gym, därtill sekundära ytor som fläktrum, lastfar osv. Att skapa rätt förutsättningar för varje funktion samtidigt som man har kontroll på gestaltningen är naturligtvis utmanande – men roligt!

Hyrverket kommer att bli mer famträdande på Grev Turegatan.

Vad arbetar du med för tillfället?   
I väntan på att vår del av Stureprojektet ska dra igång arbetar jag med flera andra projekt, just nu är det en tävling om ett centralt kvarter i Göteborg med både handel och kontor – inte helt olikt Sture. Jag jobbar också med bostäder, nu främst med en tävling som vi vann i Antwerpen och som ska börja byggas nästa år.

Stureplan är redan en av Sveriges mest älskade platser, men vad tycker du kan bli bättre?  
Den stora förändringen är ju att den södra delen av kvarteret, med Marmorhallarna, blir en del av Sture på ett tydligare sätt. Det och upprustningen av flera historiska byggnader samt den nya entrén från Humlegårdsgatan kommer stärka helheten och befästa Sture i våra hjärtan.

Vilka är dina tre Stureplansfavoriter?
Sturebadets gathus eller Sturecompagniet med sitt atrium är förstås fantastiskt, det är också att det finns mindre och specialiserade butiker som Brobergs och Hedengrens, sen får man inte glömma de personer som har gjort Stureplan till det begrepp det är, till exempel Vimal Kovac som utvecklat restaurang och nattklubbsscenen under lång till.

Tack Olof!

Relaterade artiklar

  • Rakel Östlund har illustrerat byggnaderna i kvarteret

    Arkitekten Rakel Östlund ser arbetet med Stureprojektet som en unik chans att binda samman nya och gamla byggnader. Här berättar hon om hur det går till när man ger byggnaderna färg och form samt vad hon anser är det viktigaste bidraget i projektet.

  • “Så har vi inspirerats av kvarterets historia vid skapandet av nya byggnader”

    Liz Agneskog jobbar på den ledande byrån SWECO Architects och arbetar just nu med de nya byggnaderna i kvarteret. Här berättar hon om planen på pampiga kopparinklädda entréer och hur hon av en slump blev arkitekt.

  • Banbrytande teknik skapar nya Stureplan

    Intresset för arkitektur ledde Shilan Bahmani in i rollen som byggnadsingenjör. Nu är hon med och skapar framtidens Stureplan med teknik som revolutionerar byggsektorn.