Banbrytande teknik skapar nya Stureplan

Intresset för arkitektur ledde Shilan Bahmani in i rollen som byggnadsingenjör. Nu är hon med och skapar framtidens Stureplan med teknik som revolutionerar byggsektorn.

Bild: Shilan Bahmani

Hej Shilan, hur kommer det sig att du hamnade på AIX Arkitekter?
Mitt stora intresse för arkitektur var det som lockade mig in i branschen, att få lära mig att skissa och projektera ur ett ingenjörsperspektiv och att utöver det få möjligheten att fördjupa mig inom BIM-strategi. Att vara delaktig i spännande projekt med hållbart, funktionellt byggande med stöd från BIM-projektering är en drivkraft som lockar mig i det dagliga arbetet.

Vad har du gjort tidigare?
Tidigare har jag arbetat med bland annat Kungliga Musikhögskolan i korsningen av Valhallavägen och Lidingövägen samt kvarteret Pirhuset vid Södra Värtan som med sina 24 våningar är tänkt att bli ett nytt landmärke. Ett annat spännande projekt jag varit delaktig i är ett kontorshus i Hammarby sjöstad med kopparklädd fasad där utformningen har hämtat inspiration från sin närmiljö.

Berätta om ditt arbete med Sturekvarteret
Jag har arbetat med projekteringen vilket innefattar alltifrån utformning av glaspartiprofiler i Sturegallerian till hur Bångska palatsets taklandskap kommer att upplevas i fonden av Kungsgatan. Jag har också haft ett övergripande BIM-ansvar för vår del av projektet, i samarbete med Sweco som har samordnat en gemensam 3D-modell. Arbetet har innefattat strategi och granskning av informationen i modellen.

Läs mer om hur AIX Arkitekter arbetar med digitalisering här

Hur har man arbetat med BIM som projekteringsmetod i samband med planerandet av Sturekvarteret?
Genom 3D-projektering i kombination med Virtual Reality har vi kunnat få en helhetsbild över alla arkitekters modeller och granskat dessa mot gator, torg och hela stadsmodellen. Vi har gått omkring i en virtuell datamodell, det är en effektiv och spännande mötesform. Tillsammans har vi kunnat lösa många frågeställningar direkt på plats genom att gå runt i modellen.

Bild: Shilan Bahmani

Vad arbetar du med för tillfället?   
För tillfället arbetar jag med Kungsholmens brandstation på Hantverkargatan i Stockholm. Ett ombyggnadsprojekt där jag är ansvarig BIM-samordnare.

Stureplan är redan en av Sveriges mest älskade platser, men vad tycker du kan bli bättre?  
Stureplan är en plats med många besökare och jag ser fram emot arbetet med rekonstruktionen av Bångska palatsets fasad till sin ursprungliga utformning från 1883, att återge fasaden sin forna prakt. Jag tror att den återskapade fasaden skulle betyda mycket för upplevelsen av hela Stureplan.

Vilka är dina tre Stureplansfavoriter?
Sturecompagniet med sin vackra inre miljö och detaljrika fasadgestaltning. Sturebadet är också självklart en favorit. Förr brukade jag besöka min frisör inne i gallerian och avsluta med ett glas på Tures, härligt vimmel i en fin lokal.

Tack Shilan!

Relaterade artiklar

  • Han återskapar palatset från 1884

    Arkitekten Tobias Rosberg på AIX Arkitekter har under sin karriär hunnit med en mängd stora projekt, allt ifrån Kungliga Musikhögskolan till Nobel Center på Blasieholmen. Nu har han varit ytterst ansvarig för Bångska palatsets rekonstruktion samt Sturebadets och Sturecompagniets restaurering.

  • “Jag tycker om att vända krav och regler till möjligheter”

    Andreas Martin-Löf driver den prisbelönta byrån AML arkitekter och har varit delaktig i många storslagna projekt. Inte minst har han ritat lägenheterna på Grev Turegatan och ligger bakom idén med en boutiquegata och uteservering i söderläge.

  • Arkitekten Olof Grip om det nya hotellet på Humlegårdsgatan

    Han är en av arkitekterna bakom hyllade General Architecture. Nu berättar han om vad som händer med Freys hyrverk och byggnaden på Humlegårdsgatan, två delar av nya Sturekvarteret.