Det här händer i kvarteret

Den 9:e maj 2022 antogs Stureprojektets detaljplan. Det betyder att renoveringen av kvarteret nu kan ta riktig fart.   

Grev Turegatan

Vi är i gång med förberedande arbeten och utför nu spontning längs Grev Turegatan. Spontning är när man borrar ner en vägg under jord så att man lättare kan gräva sig ner i marken på ett säkert sätt utan att massor rasar ner i hålet man gräver. Spotningen går enligt plan och förväntas vara klar i slutet av oktober. Självklart gör vi vad vi kan för att minimera påverkan under byggtiden.

Vi bygger för människor. Parkeringsgaraget på Grev Turegatan 3-5 rivs och på dess plats bygger vi ett toppmodernt och hållbart hus med över 1500 nya arbetsplatser. Samtidigt inleds arbetet med att vitalisera Grev Turegatan till en levande gata med restauranger och shopping i en välkomnande miljö.

Birger Jarlsgatan

Under hösten river vi lättare konstruktioner, innerväggar och golv i flera hus inne i Sturekvarteret. De sorterade rivningsmassorna tar vi ut genom Birger Jarlsgatan 18. I samverkan med skickliga antikvarier säkerställer vi att ta till vara på alla de kulturhistoriska värdena i byggnaderna. Vi återbrukar alltifrån stuckaturer och kakelugnar till snickerier och trägolv. 

Det finns inga tysta byggarbetsplatser, men vi gör allt vi kan för att minimera påverkan under byggtiden. Den nya Sturegallerian får inbjudande entréer och passager. De många torgen inne i kvarteret får lätta, höga glastak och de historiskt viktiga byggnaderna restaureras och synliggörs.

Relaterade artiklar

  • Så återbrukas kolmårdsmarmorn från 1800-talet

    I samband med rivningen i kvarteret bevaras marmorn i Marmorhallarna för återbruk. I det här reportaget berättar vi om processen.

  • Hon gav Stureprojektet liv

    Charlotta Rosén har varit kärnan i Stureprojektet sedan starten 2012. Här berättar hon om rollen som projektledare – och hur vi gick från idé till färdig vision.

  • Så går det till bakom planket på Grev Turegatan

    Möt entreprenadingenjören Caroline från JVAB som arbetar med schaktarbetena på Grev Turegatan. Vad gör vi nu och vad är det för spännande som väntar framåt?