Entreprenören, poddaren och stilexperten om Stureplan: “Det är en plats som är full av förväntningar”
Fredrik af Klercker lever och andas Stureplan. Han började sin resa i krogvärlden och har idag podcasten Stiljournalen med 100 000 lyssningar i månaden och är grundare av vintage-plattformen Pete and Harry. Vilken period i livet har format honom mest?

Vem är Fredrik?
Jag är född och uppvuxen i Stockholm och har haft en relation till Stureplan i hela mitt liv. Kläder och servicebranschen är det jag har jobbat med i vuxen ålder. Tidigare jobbade jag för Stureplansgruppen och det sista jag gjorde där var att vi öppnade nattklubben V. Så där har man ju bidragit. Gift, har barn och bor 300 meter från Stureplan.
Är det någon specifik period som har format dig extra mycket?
Jag tror ju att man aldrig slutar formas. Jag har haft två perioder, en period när jag jobbade väldigt mycket med servicebranschen, med nattklubbar runt Stureplan och sen en period efter 2005/2006 när jag började när jag började jobba mer aktivt i klädbranschen. Jag var med och öppnade butiken Dry Lake i Sturegallerian, startade mitt eget klädmärke och skrev boken Stiljournalen. 2015 startade vi podden med samma namn. Den perioden har format mig mycket.
Vad ser du mest fram emot under 2022?
Att se min son växa lite till ska bli fantastiskt mysigt, att fortsätta driva vårt klädföretag Pete and Harry och att fortsätta formas.
Varför blev du intresserad av mode och kläder?
I grunden tror jag att jag är väldigt intresserad av estetik, och så hade jag en farfar och pappa som var väldigt intresserade av kläder. På tiden då farfar levde var det lite ovanligare att intresset låg på den manliga sidan. Hade mina föräldrar varit väldigt konstintresserade eller intresserade av någonting annat estetiskt så hade det också satt sig. Jag är intresserad av koder, vart kommer det ifrån? Varför har man exempelvis en slips på sig? Det blir mycket roligare att ha en slips på sig om man vet hela historian bakom det.

Om jag säger Stureplan, vad är det första du kommer att tänka på?
Det absolut första jag tänker på är nattklubb. Det andra jag tänker på är samlingsplats. Just att stå på Stureplan och man ska träffa någon, säg på en helg, lördag klockan tre ska jag träffa en kompis på Stureplan. Och så är man lite tidig och står där och iakttar alla andra som också ska träffa någon, det är en plats som är väldigt full av förväntningar och möten, säkert mycket glädje och lika mycket sorg. Man står där och ser två personer som ska göra slut, två personer som ska gå och handla i en affär eller två personer som just har träffats. Det är som att stå på en flygplats.
Är det någon plats som du tycker är extra intressant runt Stureplan?
Jag ser väldigt mycket fram emot – och nu smörar jag inte – att se den nya fasaden i Sturekvarteret. De gator ni jobbar med kommer bli mina favoriter. Men, en plats som finns nu som jag tycker väldigt mycket om att är gå från Nybroplan eller från Dramaten till Stureplan. Hela sträckan där tycker jag är fin för den är också så oförstörd. Att få känna pulsen, det är en väldigt levande del. Om vi har en liten del som aldrig sover så är det väl den? Sen en del som väldigt få känner till är Synagogan som ligger lite gömd bredvid Berns, den är rofylld mitt i det här pulserande. Och sen gillar jag Svampen, den är härlig. Men jag saknar telefonautomaterna.
Vad ser du fram emot med nya Sturekvarteret?
Jag kan vara väldigt kritisk mot saker, men jag har satt mig in och tittat på era ritningar och på hemsidan och jag tycker att det ser fantastiskt ut. Ni bevarar och lyfter fram det gamla och ovanpå det adderar moderna funktioner och modern design. Marmorhallarna ska återfå sin glans, det ska bli kul att se. Det borde finnas Medborgarplatsprojektet och Odenplansprojektet också.
Tack Fredrik!