Entreprenören bakom succé-baren på Grev Turegatan

Han har blivit utsedd till en av världens bästa bartenders och nu har Johan Evers ”A bar called Gemma” nominerats i Tales Spirited Awards. Hur är det att driva bar på Stureplan?

Foto: Fabian Chamorro

Hej Johan! Hur började din resa som bartender?
Jag kom in i den här branschen när jag var runt arton år och började jobba som diskplockare på ett ställe som hette chiaro/sinners som låg bredvid Spybar. Jag tyckte att det var en rolig, härlig bransch – det var unikt och kul. Och ett år efter diskplockande så fick jag möjligheten att hoppa upp i baren. Jag tyckte branschen var helt fantastisk. Sen började jag jobba i ett nytt sammanhang och insåg att jag inte kunde någonting. Det var då jag försökte börja leta en egen filosofi och göra min egen resa. Jag har rest otroligt mycket och läst alla böcker som går att läsa. Frågat alla frågor som går att fråga. De senaste årens händelser har resulterat i min egen bar.

Vilken drink skulle du beskriva dig som?
Jag skulle nog säga att jag är en klassisk, med en modern influens. Att hitta en drink som beskriver mig är svårt men generellt sätt är jag lite av en whiskeyfjant.

Vad är mest givande med ditt yrke?
Om man börjar med rollen som bartender så är det ett sätt för mig att uttrycka min kreativitet. Alkoholen är en uttrycksform, där smaker och sensationer blir något väldigt läckert. Det är en plattform där jag kan få utlopp för mitt intresse. Idag är jag mer av en operativ person som ser till att ha en hållbar arbetsplats där alla mår bra och vill fortsätta driva på framåt. Det blir en utveckling för mig som företagare och entreprenör men jag kommer ju alltid vara bartender i hjärtat. Dem som jobbar hos oss får kasta ut mig ur baren ibland för att jag tycker det är så kul.

Vad är det bästa med att driva verksamhet på Stureplan?
När jag valde plats så tänkte jag att om jag ska öppna en verksamhet så måste jag känna att jag vill vara i området. Designen på Gemma är väldigt enkel och kanske inte förknippas med Östermalm, men jag tycker att området är väldigt intressant och jag har varit mycket på just Stureplan och Östermalm. Så det är verkligen kul!

 

Foto: Fabian Chamorro

Finns det något speciellt minner som utmärker sig på Stureplan?
Jag har svårt att plocka ut ett minne, men jag tycker att evolutionen av Stureplan – från Spybar-eran till hur kvarteret är idag är fantastiskt. Jag kan titta tillbaka och minnas det fina men samtidigt uppskatta de positiva förändringarna.

Hur skiljer sig er bar från andra i området?
Om man tittar på Gemma som verksamhet så är vi ett genuint ställe. Vi jobbar med passion, hantverk och med att bygga en team-känsla. Det har varit en progressiv och utmanande resa och vi har tagit inspiration från hela världen. Det händer ofta att folk inte vill gå hem. Vi lyckas skapa en internationell vibe. Många gånger börjar folk prata med varandra och vi uppmuntrar folk att interagera med varandra. Vi har fantastiska medarbetare som vill följa med och skapa något unikt i världen. Vi har dessutom blivit nominerade till ett av de största barpriserna som bästa internationella cocktailbar.

Finns det någon drink som förknippar med Stureplan?
Det finns kanske inget område som serverar så mycket Carlsberg Hof. Under en period drack alla Bacardi Raspberry och Sprite medan jag tror att Vodka Redbull samt G&T kanske är de mer populära drinkarna idag. Samtidigt är området extremt trendkänsligt därav serveras cocktails som Negroni i en uppsjö. De flesta gillar att testa nytt, så precis som att området förändras så gör även vår drinksmak det.

Vad ser du fram emot med nya Sturekvarteret?
Jag tycker att utvecklingen av Stureplan och Östermalm är väldigt intressant, så det är en väldigt spännande tid för området. Jag ser fram emot allt som kommer hända.

Tack Johan!

 Relaterade artiklar

  • Ernst Billgren skapar konst på Stureplan

    Han är en av Sveriges främsta konstnärer. Under våren har Ernst Billgren målat vackra motiv utanför Sturehof. Här berättar han om upplevelsen att skapa konst på byggplank och om Stureplan som trygg fixpunkt.

  • Vinexperten på Grevgatan: ”Det finns så mycket mänsklighet i en vinkällare”

    Magnusson Fine Wine har av kunder beskrivits som den svenska vinkulturens nationalscen. Vad säger grundaren Johan Magnusson om vin och potentialen för framtida vinbarer på Stureplan?

  • Stadsarkitekten om nya Sture: “Allt blir bättre”

    Torleif Falk har varit involverad i flera imponerade stadsbyggnadsprojekt. Vilka projekt är mest tillfredställande, och hur håller man sig opartisk i stadsbyggnadsfrågor?