Förmodligen Stockholms vackraste byggplank
Framför byggnaden på Birger Jarlsgatan 18 står ett pampigt byggplank. Här berättar snickarna Oskar Dahlberg och Johan Ryberg om funktionen och hur det går till när man bygger vackra plank i stadsmiljö.

Hej Oskar och Johan, ni har byggt byggplanket utanför Birger Jarlsgatan, vad tänkte ni när ni fick uppdraget?
Visionen kring byggplanket var att det skulle bli snyggare än de andra planken i kvarteret. Under processen tänkte vi mest på hur fasaden på Birger Jarlsgatan ser ut. Vi ville att det skulle smälta in i miljön och få den rustika gamla känslan som resten av byggnaden har.
Hur viktigt är det med fina byggplank?
Det beror på vart byggplanket är placerat. Om det ligger ute på landsbyggden så har utseendet en mindre betydelse så länge det uppfyller funktionen. Inne i stan och i synnerhet här på Östermalm så vill vi att det både ska uppfylla funktion och klass.
Vad kännetecknar ett bra byggplank?
Det är viktigt att byggplanket är rakt och stabilt och att det håller ett fint skick när det är färdigställt. Dessutom är det viktigt att det håller sig fint under tiden det är på plats. Kommer det klotter på planket så ser vi till att det målas över.
Vart kom idéerna ifrån?
Tanken med byggplanket var att det skulle få samma karaktär som byggnaden på Birger Jarlsgatan 18. Med stora gedigna stenblock och en pampig entré får byggnaden en slottsliknande karaktär och påminner om en fästning enligt oss. Det ville vi återskapa när vi gjorde planket.
Vad var det roligaste i processen?
Det var första gången som vi tog oss an en sådan här uppgift. När vi byggde planket så blev allt blev en rolig utmaning just för att det skulle hålla en hög klass.
Om ni hade fått chansen att göra byggplanket ännu finare, vad hade ni gjort då?
Då hade vi satt ditt en träsockel och målat hörnstenarna gråa. Det skulle ge ett mer gediget intryck och en bättre helhetskänsla.

Ni blev handplockade för att göra det här. Vad har ni gjort tidigare?
Ja det stämmer. Vi har jobbat med allt möjligt inom bygg. Oskar: Jag har främst arbetat med akustik, som undertak, gustavspaneler med tillhörande ljudabsorbenter samt glaspartier och kontorsinredning.
Johan: Jag har gjort det mesta inom bygg. Jag har byggt kök, badrum, arbetat med kakel, klinker och om-och tillbyggnader. Utöver det har jag ägnat mig åt mur och puts samt inredning.

Vad är det roligaste med att jobba med Stureprojektet?
Att det är varierande arbetsuppgifter och bra arbetskollegor.
Vilka är era tre favoriter på Stureplan?
1. 7-eleven. Det blir en del morgonkaffe där och man möter ofta andra byggare som också ska köpa kaffe. En härlig start på dagen!
2. Alla arbetskollegor som jobbar med det här projektet. Det är bra teamwork mellan alla.
3. Sturehof då det är ett trevligt ställe.