Från elitgymnast till exklusivt modevarumärke i Sturegallerian

Hon var bara 20 år när hon flyttade till New York för att förverkliga sina drömmar. Inte långt därefter grundade Elin Alemdar det skandinaviska modevarumärket Stylein. Hur föddes idén och vad betyder Stureplan för entreprenören?

Fotograf: Christine Knutsson

Hej Elin! Berätta, vad inspireras du av och vad driver dig?  
Åh det är en av de svåraste frågorna faktiskt. Jag brukar tänka att allt i livet är energier och därför handlar inspiration om energi för mig. Det kan vara lust, det kan vara en person eller en konstform som triggar i gång min inspiration. Jag bär på designer och silhuetter av Styleins värld i mitt huvud konstant.

Hur  föddes idén och varumärket Stylein?  
Jag åkte till NYC när jag var 20 år, hade precis avslutat min karriär som elitgymnast och regerande svensk mästarinna i rytmisk gymnastik. Så jag bröt mig loss från en väldigt strikt värld fylld av träning, hittade på att jag var stylist och ljög mig in i modevärlden. Det var 20 år sen.

Hur såg ditt liv ut när du bodde i New York? Vad har du med dig för speciellt minne? 
Jag levde verkligen för dagen och i nuet, med otroligt mycket nyfikenhet och mod. Jag var helt orädd och den perioden i mitt liv är fundamental till mitt skapande av Stylein idag. Att få klä en kvinna och skapa en look kom så naturligt där och då och är än idag väldigt talande för hur jag arbetar.

Hur ser ditt liv ut framöver? Vad har du på gång?
Jag är mer inspirerad än på länge och känner en styrka i varumärket Stylein tillsammans med mitt team. Jag ser fram emot att fortsätta växa och etablera Stylein digitalt och fysiskt på nya internationella marknader! Privat är jag tacksam för att ha min familj och lägger mestadels av min tid på att vara med mina barn Alina 7 år och Adrian 5 år.

Fotograf: Christine Knutsson

Berätta något man inte vet om dig?   
Hmm, extremt pedantisk och klarar inte röriga miljöer kanske?

Har du något särskilt minne från Stureplan?  
Jag tänker spontant på att när jag mötte Stureplan för kanske 25 år sen – fick känna på pulsen – gärna en fredagseftermiddag och blev kär i denna underbara energi som infinner sig den där stunden när alla tar helg, köper med sig blommor och något gott att laga hemma eller skålar in helgen på Sturehof. Det är en magisk plats om du frågar mig. Så glad att vi har vår lilla butik i Sturegallerian som verkligen har etablerat sig fint nu.

Vart äter du helst lunch och går på AW?  
Jag äter gärna lunch på Brillo, älskar den energin där inne och tar helst mina jobbmöten där med. Kvällen börjar jag helst med att ta en drink på Teaterbaren för dem serverar den absolut bästa Dry Martinin som finns. Bitande iskall och underbar.

Vad ser du fram emot med nya Stureplan? 
Jag tycker det ska bli spännande att följa utvecklingen och hoppas att den magi som finns idag kan få stanna och utvecklas.

Vilka är dina favoritställen på Stureplan?  
Jag har alltid älskat lördagslunch på Riche och tycker det är en legendarisk restaurang som alltid håller måttet. Annars är det Sturehof som klassikern, sinnessjukt bra vinlista på glas dessutom. Utöver det är jag så glad för min vän Tjalan som driver Tjalans och erbjuder musik i världsklass sent inpå nätterna. Där dansar jag som lyckligast.
  
Tack Elin!  

Relaterade artiklar

  • Ernst Billgren skapar konst på Stureplan

    Han är en av Sveriges främsta konstnärer. Under våren har Ernst Billgren målat vackra motiv utanför Sturehof. Här berättar han om upplevelsen att skapa konst på byggplank och om Stureplan som trygg fixpunkt.

  • Vinexperten på Grevgatan: ”Det finns så mycket mänsklighet i en vinkällare”

    Magnusson Fine Wine har av kunder beskrivits som den svenska vinkulturens nationalscen. Vad säger grundaren Johan Magnusson om vin och potentialen för framtida vinbarer på Stureplan?

  • Stadsarkitekten om nya Sture: “Allt blir bättre”

    Torleif Falk har varit involverad i flera imponerade stadsbyggnadsprojekt. Vilka projekt är mest tillfredställande, och hur håller man sig opartisk i stadsbyggnadsfrågor?