Hanna Alström om Sturegallerian: “Idag andas hela platsen pappa”

Skådespelaren Hanna Alström har synts på vita duken i både svenska och internationella filmer. Hon är uppvuxen vid Stureplan och har en helt unik koppling till kvarteret.

Bild: Hanna Alström

Hej Hanna! Berätta, vad gör du just nu?
Just nu sitter jag i en skog någonstans utanför Göteborg och filmar de sista veckorna av serien ”Maskineriet”, säsong 2. 

Härligt! Hur ser framtiden ut?
Jag har arbetat intensivt i ett års tid och har nu en månad hemma med familjen innan jag påbörjar ett nytt projekt. Ser fram emot att hämta och lämna på förskolan! 

Vart äter du helst lunch och går på AW?
Mogge Sushi är ett litet ställe på Linnégatan, de har jättegod sushi som man kan ta med om det är fullt. Eller en god pasta på Taverna Brillo. Det var längesedan jag tog en AW men Riche var ju länge en favorit när jag jobbade på Dramaten. Och Sturehof. Två klassiker! 

Vilken butik besöker du helst runt Stureplan?
Hedengrens bokhandel i Sturegallerian. Älskar böcker och denna bokhandel har jag spenderat mycket tid i. De har lite mer utvalda boktitlar som man kan sitta och bläddra i nere i källaren. Svenskt Tenn på Strandvägen. Inte alltid man kan köpa det man skulle vilja köpa i denna affär men perfekt att hitta presenter i för något högtidligare tillfälle. 

Stureplan är en älskad plats, men tycker du att det saknas något?
Jag tycker nog det mesta finns men om det skulle vara något nu när Vete-Katten har försvunnit så är det ett mysigt gammalt café med humana priser för en kaffe och bulle. 

Bild: Hanna Alström

Vad ser du fram emot med Sturekvarteret?
Jag tycker man skall bevara gammal och vacker arkitektur. För historien, det kulturella och för ögats skull. Att man nu skall återskapa den miljön är helt fantastiskt och att man sedan utvecklar med annat är spännande bara man visar hänsyn och respekt till området. 

Har du något särskilt minne från Stureplan?
Jag är uppvuxen vid Stureplan och har sprungit runt där både dag och natt. Men ett fint och även stolt minne är att min pappa, som tyvärr inte längre finns med oss, som var byggnadsingenjör var med vid byggandet av Sturegallerian. Jag gick runt där med honom som barn under arbetet och idag andas hela den platsen pappa för mig. 

Vilka är dina tre favoriter på Stureplan?
Saluhallen- härligt att strosa omkring i denna byggnad med dess arkitektur och titta på ostar. Humlegården- jättefin park mitt i stan. Min dotter älskar deras lekplats och jag har spenderat timmar med att ”baka tårta” i Pippi-huset. Dramaten- vilken historia det ryms i denna byggnad som dessutom är så otroligt vacker! Och allt det magiska som görs därinne som vi nu äntligen får ta del av! När folk sitter på trappan med en glass i handen, då vet man dessutom att våren är på gång! 

Tack Hanna för att du delade dina minnen!

Relaterade artiklar

  • Konstnären Michelle Eismann om kulturens betydelse för Stureplan

    Illustrationer för Riche och en stor spegelinstallation på Sergels torg är några av Michelle Eismanns verk. Vad tänker hon om enprocentregeln och om konstnärsyrket?

  • Entreprenören bakom succé-baren på Grev Turegatan

    Han har blivit utsedd till en av världens bästa bartenders och nu har Johan Evers ”A bar called Gemma” nominerats i Tales Spirited Awards. Hur är det att driva bar på Stureplan?

  • Vogue-drottningen om ett av hennes första lyxinköp på Stureplan

    Martina Bonnier fick en dag ett samtal med en förfrågan om att starta upp det prestigefyllda magasinet Vogue i Norden. Här får vi följa hennes tankar om livet i Stockholm och om minnena på Stureplan.