“Jag tycker om att vända krav och regler till möjligheter”
Andreas Martin-Löf driver den prisbelönta byrån AML arkitekter och har varit delaktig i många storslagna projekt. Inte minst har han ritat lägenheterna på Grev Turegatan och ligger bakom idén med en boutiquegata och uteservering i söderläge.

Hej Andreas! Berätta, vem är du?
Jag heter Andreas Martin-Löf och driver sedan 11 år tillbaka Andreas Martin-Löf Arkitekter men det är ett så långt namn så de flesta brukar bara säga AML. När jag var ung drömde jag om att bli möbeldesigner men livet ledde mig in på andra vägar vilket förde med sig att jag blev arkitekt istället. Idag ritar jag både möbler, armaturer, båtar och hus.
Vad har du ritat tidigare?
Under mer än 10 års tid arbetade jag med att genomföra konverteringar av olika typer av gamla byggnader till bostäder vilket gjort mig van vid att hantera redan existerande miljöer och jobba med små medel för att skapa stor skillnad. Jag är också arkitekten bakom Snabba Hus som är ett projekt där vi byggt nästan 700 bostäder för bostadslösa ungdomar i Stockholm.


Berätta om lägenheterna du har ritat till Sturekvarteret?
I Sturekvarteret så ansvarar jag för restaureringen och ombyggnaden av tre vackra hus mot Grev Turegatan som i framtiden ska bli bostäder. Jag ligger också bakom idén att avlägsna glastaket över gränden där Tures restaurang idag ligger för att ge plats åt en vacker liten boutiquegata med södervänd uteservering. Anledningen till att vi nu lyfter bort glastaket är att vi behöver kunna komma närmre bostäder med brandbil men jag tycker om idén att återställa gränden till ett litet torg. Jag tycker om att vända krav och regler till möjligheter och bra gestaltning.
Vad var mest utmanande i ditt arbete med Sturekvarteret?
Jag tror att det mest utmanande med Sturekvarteret är att det är så stort och så komplext. Rent arkitektoniskt handlar det om att hitta en röd tråd i gestaltningen utan att för den sakens skull designa allt utefter en mall. Det är många olika hus med många olika typer av kvaliteter och jag tror nyckeln ligger i att få fram olikhet och variation men också igenkänning och orienterbarhet.
Vad arbetar du på nu?
Just nu jobbar jag mest med några väldigt komplexa villaprojekt samt en segelbåt på 33 meter. Jag ritar också en utemöbelserie samt nya lampor till en redan existerande serie som växer.
Stureplan är redan en av Sveriges mest älskade platser, men vad tycker du kan bli bättre?
Jag ser fram emot att flera av de hyvlade fasaderna ska restaureras och få tillbaka en detaljering som jag tycker saknas idag. Jag tycker också man borde se över trafiklösningen samt markbeläggningen. Jag tycker Stureplan borde ha Stockholms snyggaste golv.
Vilka är dina tre Stureplansfavoriter?
Sturehof för stämningen, All blues för den snygga restaureringen och så klart Svampen – enkel och ikonisk.
Tack!