Konstnären Michelle Eismann om kulturens betydelse för Stureplan

Illustrationer för Riche och en stor spegelinstallation på Sergels torg är några av Michelle Eismanns verk. Vad tänker hon om enprocentregeln och om konstnärsyrket?

Foto: Elvira Glänte

Hej Michelle! Berätta, hur gick det till när du hittade konsten och filmskapandet? 
När man var liten och åt mellis framför TV:n så dök ”Linus på linjen” och han som ritade i filmjölk ofta upp. Att ett streck kunde bli en hel historia var ju sjukt. Känslan av att bli överraskad kan man förhoppningsvis få ha hela livet. Jag drar mig till projekt där man får uppfinna något och har gått olika utbildningar, men också varit assistent till konstnärer, scenografer, stylister och regissörer. Bland allt detta virrvarr så hittade jag vad ville göra.

Vad är drivkraften när du arbetar med kreativa projekt?
För inte så längesen var jag på ett författarsamtal med Marie-Louise Ekman som sa något i stil med:

”Det finns inget barn som tecknar dåligt. När man blir större börjar man tänka på vad andra tycker och då blir saker osäkra. Bäst är att leka på.”

Inte ett exakt citat men det är så jag kommer ihåg det. Jag tycker det säger mycket om min arbetsprocess. Jag måste pröva saker och helst utan att tänka MEN VAD SKA DET BLI DÅ. Ibland blir verk katastrofalt fula och ibland mycket bättre än vad jag tänkt. Allt handlar om att lära sig olika hantverk och samtidigt inte tänka för mycket på reglerna.

Hur får man till ett konstprojekt med Stockholm stad?
Stockholm stad har ett samverkansprojekt som heter ”På Sergels torg” och bjöd in mig för ett skissuppdrag för att sedan bygga spegelinstallationen Vad tiden gör på Sergels torg under 2022.

Över femtio speglar satt uppe på Sergels torg. Foto: Elvira Glänte
Foto: Elvira Glänte

Att få uppdrag inom konst och illustration är knepigt.
Det gäller att vara envis, höra av sig till uppdragsgivare och skapa egna projekt. Det går inte att sitta själv i en ateljé och fundera utan man ska i stället omge sig med andra kreatörer för att prata om sina projekt, få tips och råd och framför allt höra om andras tankar och processer.

Vad tänker du om konstens och kulturens roll på Stureplan?
Tänk vad tråkigt vi skulle ha utan konst och kultur. Och vad tråkigt det skulle vara om all konst såg likadant ut. Enprocentregeln är ju verkligen en bra idé. Jag tycker att vi ska lägga på en nolla.

Vad associerar du med Stureplan?
Jag tänker på Siri Derkerts verk i tunnelbanan. Det är förmodligen min favoritstation på röda linjen. Hennes konst är lika aktuell nu som på 60-talet när hon ristade in verken på betongen.

Vilka är de mest intressanta platserna runt Stureplan?
Jag gillar konstnärsbaren men tycker att konstnärsklubben borde se över varför bara män får vara med 2023. Min bästa plats i kvarteren är Rönnells. Deras slogan är ”håll skeppet sjunkande” och det skeppet hoppas jag för alltid seglar på.

Tack Michelle!


 

Relaterade artiklar

  • Ernst Billgren skapar konst på Stureplan

    Han är en av Sveriges främsta konstärer. Under våren har Ernst Billgren målat vackra motiv utanför Sturehof. Här berättar han om upplevelsen att skapa konst på byggplank och om Stureplan som trygg fixpunkt.

  • Vinexperten på Grevgatan: ”Det finns så mycket mänsklighet i en vinkällare”

    Magnusson Fine Wine har av kunder beskrivits som den svenska vinkulturens nationalscen. Vad säger grundaren Johan Magnusson om vin och potentialen för framtida vinbarer på Stureplan?

  • Stadsarkitekten om nya Sture: “Allt blir bättre”

    Torleif Falk har varit involverad i flera imponerade stadsbyggnadsprojekt. Vilka projekt är mest tillfredställande, och hur håller man sig opartisk i stadsbyggnadsfrågor?