Nu renoveras den kulturhistoriska byggnaden på Stureplan

Sedan mitten av 2023 har vi restaurerat byggnaden som i folkmun kallas för bröllopstårtan. Fasaden, fönster, ornamentik och sockelvåning renoveras.
Här kan ni följa arbetet i bilder.

Fasaden slipas, putsas, lagas, tvättas och målas. Foto: Ulf Hinds

Byggnaden på Stureplan 4 uppfördes 1886 och var ursprungligen ett exklusivt bostadshus med stora paradvåningar och butiker i bottenvåningen. Innan projektets start inrymdes butiker och kontor i huset.

Byggnaden kallas för ”bröllopstårtan” på grund av sin otroliga utsmyckning och sitt formspråk. Stockholms Stadsmuseum har dessutom klassificerat byggnaden som särskilt värdefull ur ett historiskt och kulturhistoriskt perspektiv.

Stuckatur och ornament restaureras. Foto: Ulf Hinds

Till en början har vi renoverat fönster och fönsterkarmar.
Vidare har fasaden putsats och slipats för att sedan färgas. Under projektet förses Stureplan 4 med hypermoderna kontor där alla tidstypiska uttryck som parkettgolv och bröstpanel återskapas och till årsskiftet återfår bröllopstårtan sitt ursprungliga formspråk.

Restaurering av detaljer i ornamentiken. Foto: Ulf Hinds


Relaterade artiklar

  • Oktagonen försvinner – nya toppmoderna kontor byggs

    Under början av 2023 har vi bland annat rivit Oktagonen som är ett av husen som totalrivs i Sturegallerians södra del. Följ arbetet i bilder och läs om visionen för den nya ytan.

  • Frågor och svar om kranen på Grev Turegatan

    På Grev Turegatan står en stor gul mobilkran uppställd. Vad gör den där? Och hur påverkas du? Läs vidare för alla svar.

  • Stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog om Stureprojektet

    Socialdemokraternas Jan Valeskog är en av nyckelpersonerna inom stadsbyggnads-och idrottsfrågor i Stockholm. Här berättar han om arbetet med detaljplanen för Stureprojektet.