Oktagonen försvinner – nya toppmoderna kontor byggs

Under början av 2023 har vi bland annat rivit Oktagonen som är ett av husen som totalrivs i Sturegallerians södra del. Följ arbetet i bilder och läs om visionen för den nya ytan.

Oktagonens yttre väggar före och efter de öppnades upp

Oktagonens yttre väggar före och efter de öppnades upp

I den bakre delen av huset på Stureplan 4 fanns en ljusgård och ett glastak med åtta kanter. Oktagonen, som den hette, rymde flera våningsplan med kontorsplatser, och i bottenplan låg Sturehofs matmarknad.

Sedan årsskiftet har PEAB haft hand om rivningsarbetet i Sturegallerians södra del. Rivningen påbörjades med Oktagonens glastak, som plockades ned del för del – detta för att frigöra yta åt de större rivningsmaskinerna och kunna fortsätta rivningsarbetena med de resterande delarna av huset.

Oktagonens yttre väggar före och efter de öppnades upp
Oktagonens yttre väggar före och efter de öppnades upp

Glastaket före och efter nedmonteringen

På samma plats ska ett nytt kontorskomplex byggas, som delas upp i en serie huskroppar – som sträcker sig från Stureplan till Grev Turegatan och kopplas samman med Marmorhallen. Kontoren får den högsta miljörcertifieringen, LEED platinum. När vi renoverar ser vi till att bygga fullt flexibla, moderna kontorsplan som släpper in mycket dagsljus. Det gamla taket ersätts av vindskupefönster som ger utsikt och dagsljusinsläpp.

En grävmaskin med sax har arbetat sig igenom våning för våning ner till bottenplattan

Rivningsmaskinerna har varit igång från morgon till kväll och har varsamt men effektivt rivit samtliga delar av byggnadens konstruktion. Under maj sker det avslutande arbetet av tidigare Oktagonen innan vi går in i en ny fas.Relaterade artiklar

  • Frågor och svar om kranen på Grev Turegatan

    På Grev Turegatan står en stor gul mobilkran uppställd. Vad gör den där? Och hur påverkas du? Läs vidare för alla svar.

  • Stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog om Stureprojektet

    Socialdemokraternas Jan Valeskog är en av nyckelpersonerna inom stadsbyggnads-och idrottsfrågor i Stockholm. Här berättar han om arbetet med detaljplanen för Stureprojektet.

  • Så återbrukas kolmårdsmarmorn från 1800-talet

    I samband med rivningen i kvarteret bevaras marmorn i Marmorhallarna för återbruk. I det här reportaget berättar vi om processen.