Redaktören och författaren Hugo Rehnberg om varför Stureplan är en bra spelplats

Hugo Rehnberg har skrivit flera storsäljande romaner och ligger bakom några av landets mest omtyckta krönikor från SvD Perfect Guide. Vem är det som döljer sig bakom de välskrivna texterna? 

Foto: Hugo Rehnberg

Vad är det bästa med att vara Hugo Rehnberg? 
Att det med jämna mellanrum kommer fram vänliga tanter i Sturegallerian och i Fältöversten och vill tala om saker jag skrivit. De är mina – högst platoniska – groupies. 

Vad är det första du gör när du kommer till jobbet?
Hämtar kaffe, läser mejl, funderar över dagens möten och skriver en to do-list som aldrig någonsin genomförs. 

Förutom att förstå sig själv och sin samtid, vad är det som gjort att du fastnat för skrivandet? 
Att skriva tvingar dig att tänja tanken. Vad tycker jag egentligen om Tinder, vegetarianer och svensk utrikespolitik? På så sätt är det intellektuellt utvecklande. Men mest är det jobbigt. Jag tror få människor njuter av att skriva. Däremot gillar jag känslan efter att ha skrivit något. Det påminner om löpning. Plågsamt medan det pågår, men skönt när det är klart.

Flera av dina romaner utspelar sig på Östermalm och Stureplan, hur kommer det sig?
Ska man skapa dramaturgi är det bra att använda karaktärer från olika bakgrunder och klasser. Och just Stureplan är en smältdegel där folk från många olika delar av stan möts. Därför är det en bra spelplats. Sedan handlar det nog också om att det är min hemmaplan, skriv där du står, så att säga.

Vad har du fått för lärdomar under din karriär? 
Copy with pride, jobba hårt och var trevlig mot allt och alla, för du vet aldrig när du möter folk nästa gång. 

Vilket ställe kopplar du helst av på runt Stureplan? 
Surfers har fantastisk mat, en bonus är att mitt kontor ligger våningen ovanför. 

 

Foto: Hugo Rehnberg

Berätta om ett av dina bästa minnen på Stureplan?
Mina mest frekventa Stureplansår ligger långt tillbaka i tiden och minnena är suddiga. Minns att Robbie Williams gjorde en akustisk spelning på ett ställe som hette Sophie’s Bar. Typ hundra personer därinne. Det var speciellt. 

Du har haft Min helg-podden där du fått följa kändisars härliga helger, men hur ser en perfekt helg ut för dig? 
Vackert väder, djurgårdsknattarna jag tränar vinner sin match i Sanktan (så att jag slipper trösta ledsna barn). Middag på Astoria med goda vänner. Jag nosar upp en riktigt bra krimserie, typ danska Brottet som håller mig sällskap dagen efter. Kanske en konstutställning. Och så en långpromenad med hunden Bob.  

Vilka är dina tre Stureplansfavoriter?
Biblioteksgatan har blivit en shoppinggata i världsklass. Kaffet på Sosta matchar nivån. Och så Sturehof, som år ut och år in är den krog jag besöker oftast.

Vad ser du mest fram emot med nya Stureplan? 
Min känsla är att Sturegallerian äntligen kommer uppnå sin fulla potential.

Tack Hugo!

 Relaterade artiklar

  • Ernst Billgren skapar konst på Stureplan

    Han är en av Sveriges främsta konstnärer. Under våren har Ernst Billgren målat vackra motiv utanför Sturehof. Här berättar han om upplevelsen att skapa konst på byggplank och om Stureplan som trygg fixpunkt.

  • Vinexperten på Grevgatan: ”Det finns så mycket mänsklighet i en vinkällare”

    Magnusson Fine Wine har av kunder beskrivits som den svenska vinkulturens nationalscen. Vad säger grundaren Johan Magnusson om vin och potentialen för framtida vinbarer på Stureplan?

  • Stadsarkitekten om nya Sture: “Allt blir bättre”

    Torleif Falk har varit involverad i flera imponerade stadsbyggnadsprojekt. Vilka projekt är mest tillfredställande, och hur håller man sig opartisk i stadsbyggnadsfrågor?