“Så har vi inspirerats av kvarterets historia vid skapandet av nya byggnader”

Liz Agneskog jobbar på den ledande byrån SWECO Architects och arbetar just nu med de nya byggnaderna i kvarteret. Här berättar hon om planen på pampiga kopparinklädda entréer och hur hon av en slump blev arkitekt.

Bild: Liz Agneskog

Hej Liz! Berätta, varför blev du arkitekt?
Jag pluggade konsthantverk när en klasskompis skulle göra intagningsprovet till arkitektskolan i Köpenhamn och jag följde med mest som en kul grej. Det slutade med att jag hamnade i Köpenhamn i sju år och han började på Konstfack, idag jobbar vi båda som arkitekter. Men jag inspireras fortfarande mycket av vackra material och hantverk, det ger projekten en mänsklig skala.

Vad har du ritat tidigare?
En av de roligaste aspekterna med arkitektyrket är att det är så brett. Jag har jobbat med allt från privata fritidshus till tävlingar om helt nya stadsdelar. Innan jag för tre år sedan blev en del av Swecos Sture-team ritade jag hyresgästanpassningar för fina kontorshuset Kv. Hilton 7 i Solna. Parallellt med Sturekvarteret har jag också skissat på gröna flerbostadshus i Mörby Centrum under arbetsnamnet ”En urban trädgårdsidyll”.

Berätta om din roll i Sturekvarteret? Vilka byggnader har du varit delaktig i?
Jag har faktiskt främst jobbat med de byggnader som byggs nya, kontorsbyggnaden på Grev Turegatan 3-5 och kontorsbyggnaden i mitten av kvarteret med huvudentré från Stureplan 4. Just nu har jag ansvar för det dagliga arbetet med byggnaden i mitten av kvarteret. Men vi är ett tajt team som alla är insatta i hela projektet. När det kommer till själva platsen är den en del av en känslig och historiskt viktig kontext. De flesta stockholmare har en relation till området och ombyggnationen har väckt många starka känslor. Som arkitekt har det krävts ett ödmjukt förhållningssätt och ett nära samarbete med Stadsbyggnadskontoret.

Den nya byggnaden på Grev Turegatan 3-5. Området och platsens spännande historia har varit den stora inspirationskällan i utformandet av de nya byggnaderna.

Vad var mest utmanande med arbetet i Sturekvarteret
Det har varit många utmaningar längst med vägen, framför allt att förhålla sig till Stadsbyggnadskontorets strikta men viktiga krav på anpassning till Stockholms byggnadstraditioner och  samtidigt rita moderna kontorshus i världsklass. De stora utmaningarna i mitt arbete just nu handlar om samordning med övriga konsulter. Det ställs enormt mycket högre krav på ventilation, brandsäkerhet och tillgänglighetsanpassning idag än när kvarteret byggdes.

Bild: Liz Agneskog

Vad är utmärkande med de nya byggnaderna?
Vi har till stor del inspirerats av platsens historia och för de nya byggnaderna har det varit särskilt intressant med bakgrunden inom bilindustrin. När den nuvarande byggnaden på Grev Turegatan 3-5 uppfördes var den del av Ostermans bilhandel med tillhörande verkstad och den känslan vill vi ta vidare genom att ta in metall i många detaljer. På nuvarande byggnad finns ett långt kopparinklätt skyltfönster längst med hela fasaden där bilarna visades upp. Dess speciella rundade form har vi översatt i den nya byggnadens rundade kopparinklädda entréer. Över lag är det gedigna och klassiska material på samtliga fasader och vi försöker alltid tänka hållbart, både i material och design.

Vad arbetar du med nu?
Just nu sitter jag med flera parallella utredningar. Bland annat om hur vi på bästa sätt placerar nya schakt och teknikutrymmen i byggnaden, eller hur vi kan flytta en hiss för att få bästa tänkbara butiksplanlösning. Men även gestaltning av kontorsentréer och hisshallar, vilka material och detaljer som kan ge den rätta känslan. Ledorden är tidlöst och klassiskt men alltid med ett modernt utförande.

Stureplan är redan en av Sveriges mest älskade platser, men vad tycker du kan bli bättre? 
Bra fråga! Jag brinner lite extra för Secondhand och återbruk så jag skulle älska fler pre-owned modebutiker i Sturegallerian. Som småbarnsmamma tycker jag det vore kul med fler barnvänliga och barnvagnsanapassade restauranger och caféer i området och kanske ett riktigt bra amningsrum. När det kommer till själva Stureplan skulle det vara trevligt med mer aktiviteter på torget, antik- och loppmarknader, konstinstallationer och pop-up restauranger.

Vad har du för relation till Stureplan?
Stureplan och Sturegallerian kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Jag är uppvuxen i närheten och har till och med jobbat extra i gallerian när jag var yngre. När jag pluggade brukade jag ta passet på julafton då gallerian var öppen ett par timmar på förmiddagen för sista-minuten-klappar. Alla som kom in i butiken var så upprymda och det var en alldeles särskild stämning. Sedan strosade jag hem till min mamma för att själv fira jul med familjen.

Tack Liz!

Relaterade artiklar

  • Rakel Östlund har illustrerat byggnaderna i kvarteret

    Arkitekten Rakel Östlund ser arbetet med Stureprojektet som en unik chans att binda samman nya och gamla byggnader. Här berättar hon om hur det går till när man ger byggnaderna färg och form samt vad hon anser är det viktigaste bidraget i projektet.

  • Banbrytande teknik skapar nya Stureplan

    Intresset för arkitektur ledde Shilan Bahmani in i rollen som byggnadsingenjör. Nu är hon med och skapar framtidens Stureplan med teknik som revolutionerar byggsektorn.

  • Han återskapar palatset från 1884

    Arkitekten Tobias Rosberg på AIX Arkitekter har under sin karriär hunnit med en mängd stora projekt, allt ifrån Kungliga Musikhögskolan till Nobel Center på Blasieholmen. Nu har han varit ytterst ansvarig för Bångska palatsets rekonstruktion samt Sturebadets och Sturecompagniets restaurering.