Så skapade hon ett helt nytt restaurang-koncept på Stureplan

Marion Ringborg är stjärnkocken som jobbat på flera berömda restauranger i London och som gästspelat på Ekstedt. Nu äger hon den omåttligt populära restaurangen Garba som började som en pop-up på Norrlandsgatan. Hur har hennes resa sett ut?

Bild: Marion Ringborg

Hej Marion! Hur kommer det sig att du började jobba med mat? 
Att samlas kring ett matbord med vänner och familj har jag njutit av sedan jag var liten. Jag ville bli en del av den magin som sker vid middagsbordet. Jag gick hotell & restaurangskolan på gymnasiet och efter det jobbade jag mig runt i Stockholm och hamnade till slut i London. Det var där allt föll på plats för mig och idén om Garba växte fram. 

Hur var din uppväxt och vad tar du med dig från den?
Jag är uppfostrad i ett hem med 4 syskon och en ensamstående mamma. Pengar var ingen självklarhet vilket skapade ett starkare band mellan oss. Vi hittade på väldigt mycket tillsammans i hemmet som gjorde att vi alla blev väldigt kreativa. Alla i min familj gör något kreativt idag som musik, konst och mat. Utan det liv jag hade som barn hade jag inte varit där jag är idag. 

Vilken av alla restauranger i Stockholm du har jobbat på har varit mest givande?
Jag jobbade på Carnegie bryggeriet när det precis öppnade. Jag fick ta plats och ta ansvar, vilket stärkte mitt självförtroende som kock och tankar om att själv kunna driva något i framtiden formades. 

Vart hittar du inspiration?
Resor, mitt ursprung – min mamma är född i Gambia och sen tar jag inspiration från grönsaker och naturen såklart. 

Du och en vän startade pop-upen Garba på Norrlandsgatan, hur kom ni på idén?
Ja, det var en underbar tid. Vi ville ha något litet intimt som kändes som att vi bjöd hem vänner till middag. Lokalen var perfekt då det var en våning som påminde mycket om ett hem. 

Bild: Marion Ringborg

Hur var det att jobba i området kring Stureplan?
Jag älskade att jobba vid Stureplan. Grymt utbud med både frukost, lunch och middag. En pulserande plats jag hoppas att jag snart kan få driva verksamhet på igen. 

Vilket är ett av dina bästa minnen från Stureplan? 
Det måste ändå vara när jag fick se lokalen på Norrlandsgatan för första gången inför vår pop-up. En har ju vandrat längst Stureplan många gånger för nöjen som middag fest eller shopping. Så att jag då fick vara en del av pulsen var magiskt. 

Hur ser ditt liv ut under 2022?
Det här året ska jag fokusera på framtida mål och drömma. Våga ta mina drömmar på allvar. Äta mycket god mat och låta mig inspireras av allt som kommer min väg. 

Vilka är dina favoritrestauranger på Stureplan? 
Sturehof är en klassisk restaurang med service jag älskar, det är tillgängligt och att man stöter nästan alltid på en vän där. 
Surfers för att maten är otrolig. Har inga andra ord. Det är bara alldeles för gott. Ekstedt är en riktig upplevelse med lokalen, maten och servicen. Verkligt genuin matlagning. 

Vad ser du fram emot med nya Stureplan? 
Att få utnyttja en härlig mötesplats. 

Tack Marion!

Relaterade artiklar

  • Ernst Billgren skapar konst på Stureplan

    Han är en av Sveriges främsta konstnärer. Under våren har Ernst Billgren målat vackra motiv utanför Sturehof. Här berättar han om upplevelsen att skapa konst på byggplank och om Stureplan som trygg fixpunkt.

  • Vinexperten på Grevgatan: ”Det finns så mycket mänsklighet i en vinkällare”

    Magnusson Fine Wine har av kunder beskrivits som den svenska vinkulturens nationalscen. Vad säger grundaren Johan Magnusson om vin och potentialen för framtida vinbarer på Stureplan?

  • Stadsarkitekten om nya Sture: “Allt blir bättre”

    Torleif Falk har varit involverad i flera imponerade stadsbyggnadsprojekt. Vilka projekt är mest tillfredställande, och hur håller man sig opartisk i stadsbyggnadsfrågor?