Spontning – ett steg närmre nya Sturekvarteret

Under sommaren och hösten utför vi spontning på Grev Turegatan. Det påverkar ljudbilden i området. Vi arbetar för att utföra de mest störande arbetena under de veckor då det är minst personer i kvarteret. Här berättar vi vad arbetet innebär och varför det måste göras.

På bilden ser ni arbetsplatsområdet och hur gatan ser ut under de kommande månaderna.

Vad är spontning? 
Spontning innebär att stålrör borras ner i marken med bestämda mellanrum. Mellan stålrören svetsas stålplåtar så att en vägg bildas. 

Varför spontar vi? 
Spontningen har flera funktioner, dels spontar vi för att kunna gräva på lägre nivåer än kringliggande mark, dels för att hindra att grundvattnet läcker in där vi gräver. Spont längs det gamla parkeringsgaraget på Grev Turegatan 3-5 kommer även att fungera som en stödfunktion för gatan när byggnaden så småningom rivs. 

 

På bilden ser ni arbetsplatsområdet och hur gatan ser ut under de kommande månaderna.

Hur påverkar spontningen kvarteret och Grev Turegatan?
När spontrören borras ner i marken så bullrar det. Vi vidtar bullerhämmande åtgärder för att minska påverkan men ljudnivåerna kommer trots detta att bitvis vara höga. Då maskinerna är stora så måste gång-och biltrafik hanteras tillsammans med maskinerna på gatan. Allt arbete utförs därför bakom särskilda bullerstaket.

Hur länge pågår arbetet?
Majoriteten av spontningen sker under juli och augusti men pågår fram till september. Vi arbetar vardagar mellan klockan 07 och 20.  

 Relaterade artiklar

  • Entreprenören bakom succé-baren på Grev Turegatan

    Han har blivit utsedd till en av världens bästa bartenders och nu har Johan Evers ”A bar called Gemma” nominerats i Tales Spirited Awards. Hur är det att driva bar på Stureplan?

  • Vogue-drottningen om ett av hennes första lyxinköp på Stureplan

    Martina Bonnier fick en dag ett samtal med en förfrågan om att starta upp det prestigefyllda magasinet Vogue i Norden. Här får vi följa hennes tankar om livet i Stockholm och om minnena på Stureplan. 

  • Redaktören och författaren Hugo Rehnberg om varför Stureplan är en bra spelplats

    Hugo Rehnberg har skrivit flera storsäljande romaner och ligger bakom några av landets mest omtyckta krönikor från SvD Perfect guide. Vem är det som döljer sig bakom de välskrivna texterna?