Vinexperten på Grevgatan: ”Det finns så mycket mänsklighet i en vinkällare”
Magnusson Fine Wine har av kunder beskrivits som den svenska vinkulturens nationalscen. Vad säger grundaren Johan Magnusson om vin och potentialen för framtida vinbarer på Stureplan?

Hej Johan, hur skulle du beskriva dig själv?
Jag är en glad, omtänksam och rolig person i mina bästa år med stänk av eftertänksamhet och en ganska grov släng av ordningssamhet i min personlighet. Jag tycker om fysisk träning och att hålla mig i form!
Vad har du för drömmar och vad tar med dig från tidigare erfarenheter i livet?
Jag drömmer om en värld där alla människor har en egen vinkällare, stor eller liten spelar ingen roll. Det finns så mycket mänsklighet i en vinkällare som alla skulle må bra av att ha i sitt liv. En tid som präglade mig var den utbildning jag fick på Arméns Fallskärmsjägarskola i slutet på 1980-talet, där fick jag förståelse för detaljernas betydelse. Vilja, Mod och Uthållighet är värdeord jag hållit fast vid.
Hur formades ditt vinintresse?
Jag föddes in i det här, med samma fyra sista siffror i mitt personnummer som beställningsnumret för Parador – på den tiden Systembolagets billigaste vin! Vinintresset formades i de sena tonåren efter vinkällarbesöken under en praoperiod på Grythyttans Gästgivaregård. Där tändes en låga i mitt hjärta som vägrat falna – den elden brinner allt starkare. Insikten om alla de dimensioner och all den komplexitet parad med mänsklighet som ryms i en vinkällare – jag blev hooked for life.
Du har jobbat på vingård i Bordeaux, hur är det att jobba i en sådan miljö?
Mitt år i Bordeaux i slutet av 1980-talet med praktik på fyra olika vinslott var fantastiskt och kom att utgöra fundamentet till beslutet att ägna mitt liv åt det här. Där fick jag på nära håll följa arbetet i vingården och i själva produktionen.
Jag jobbade praktiskt i arbetet: beskar vinrankorna, filtrerade vinet i tunnorna, satte etiketter på flaskorna, pumpade vinet mellan olika kärl, ja det var allt. Jag bodde inneboende hos olika franska familjer och hade ingen lön förutom fri mat och fritt boende. På ett ställe fick jag dessutom – precis som alla anställda – 60 liter vin i månaden! Gradvis fick jag förståelse för vad ett vin är och hur det blir till. Jag fick träffa människorna som var inblandade i allt från vinrankan till buteljering. Oförglömliga minnen!
Hur skiljer sig den svenska synen på vin från den franska?
Vinmedvetandet är bredare i Sverige tack vare Systembolaget och den unga vinkultur vi har medan känslan för vin sitter djupare i den franska folksjälen. För många fransmän är vin en måltidsdryck och en naturlig del av livet.
Hur lär man sig om viner och vilka förutsättningar som krävs för att kunna starta en vinkällare?
I grunden krävs en faktakunskap genom olika typer av utbildningar. Själv gick jag på Restauranghögskolan i Grythyttan. Till detta får man gärna tillföra mycket engagemang och eget driv där du på olika sätt förkovrar dig, det kan vara egna studier, resor och engagemang på olika sätt.

Hur lär man sig om viner och vilka förutsättningar som krävs för att kunna starta en vinkällare?
I grunden krävs en faktakunskap genom olika typer av utbildningar. Själv gick jag på Restauranghögskolan i Grythyttan. Till detta får man gärna tillföra mycket engagemang och eget driv där du på olika sätt förkovrar dig, det kan vara egna studier, resor och engagemang på olika sätt.
Ett tips är att läsa senaste upplagan av vår bok Trettio Vinkällare – konsten att lagra och njuta av vin, där har jag försökt samla mina erfarenheter för att ge råd kring hur man kan tänka. Man bör aldrig sitta still – men framför allt ska man inte ha bråttom. Kunskap om vin är inte en tävling, det handlar också om att prova. Vin från olika platser och olika år, det går inte att forcera, utan det tar den tid det tar. Man provar och man upptäcker vad man tycker om, man ställer frågor och hittar därigenom med all säkerhet sätt att komma över de viner man vill ha.
Vad har Magnusson Fine Wine för roll bland restaurangerna och barerna på Östermalm?
MFW är en unik plats i vårt land. Nyligen beskrev en besökare MFW som den svenska vinkulturens Nationalscen och det är precis det vi vill vara: en fysisk samlingsplats för vinintresserade personer, en gräsmatta där du som kund kan göra allt från att lägga dig ned och njuta av solen och vetskapen av att vinerna du lagrar blir bättre och bättre, men du ska också kunna slå de allra mest avancerade kullerbyttor i vinets värld om du skulle vilja det. Utbudet av aktiviteter och möjligheter är brett. Från det basala till det avancerade.
Vad tycker du saknas på Stureplan?
En riktigt bra vinbar med internationell feeling tror jag hade fungerat bra. En plats där vinet står i fokus och där man kan prova glasvis ur ett brett utbud. Avslappnat och tillgängligt och där utbudet av vin snarare speglar vinvärlden i stort än sommelierens egna preferenser. För kvalitet är alltid bättre än kvantitet.
Vilken är en av dina bästa mat-och vinupplevelser på Stureplan?
Det är många! Senaste var en tryffelpasta på Taverna Brillo med yngste sonen, den avnjöts med ett glas Barolo medan sonen drack Cola Zero. Sturehof har jag besökt sedan mitten av 90-talet och den vinlistan har alltid varit bra. Alternativa julbord på East är också fina upplevelser. Middagar på Ekstedt och besök på Hillenberg.
Tack Johan!