Vogue-drottningen om ett av hennes första lyxinköp på Stureplan

Martina Bonnier fick en dag ett samtal med en förfrågan om att starta upp det prestigefyllda magasinet Vogue i Norden. Här får vi följa hennes tankar om livet i Stockholm och om minnena på Stureplan. 

Foto: Martina Bonnier

Hej Martina! Berätta, vem är du?
Jag har arbetat som modejournalist i över 35 år, bland annat på Damernas Värld, VeckoRevyn, DV Mode, DV Man och Månadsjournalen. Jag började som journalist på Göteborgs-Postens nyhetsavdelning men blev senare modeassistent på VeckoRevyn innan jag klättrade i karriärstegen ända till chefredaktör och VD för Vogue Scandinavia, där jag arbetar idag. Jag har skrivit 5 modeböcker och arbetat med flertalet tv-program både i Sverige och Danmark. Jag är även en anlitad föredragshållare och moderator.

Vilken är din mest spännande upplevelse från modevärlden?
Det är omöjligt att välja ett fashion moment från min långa karriär. Mer än 25 år i sträck har jag varit på de internationella modevisningarna i New York, London, Milano och Paris och har haft förmånen att se otroliga visningar och träffa världens största designers.

Du har bott i olika städer genom åren. Hur är livet i Stockholm jämfört med andra platser du har bott på?
Som du säger har jag bott lite varstans i världen. Innan jag flyttade tillbaka till Stockholm för att starta Vogue Scandinavia bodde jag i New York. Om man jämför Stockholm och New York är Stockholm väldigt litet. Stockholm är en ”liten internationell stad”. Energin i Stockholm kan vara lite hård ibland men det är vackert med mycket natur runt knuten. Folk är väldigt medvetna och trendiga men jag saknar de excentriska människorna som man hittar i bl.a New York. Jag är Stockholmare i grunden och både min mammas och pappas släkter kommer från Stockholm, så det är klart att Stockholm är ett speciellt ”hemma” för mig.

Hur startade resan med Vogue Scandinavia?
Jag fick ett samtal från Condé Nast, förlaget som ger ut Vogue i världen. De ger också ut prestigetitlar som Vanity Fair, GQ och Glamour. Då bodde jag i New York och hade egentligen inga planer på att flytta hem, men jag tänkte att är man modejournalist och får ett erbjudande från Condé Nast att starta den första Vogue i Norden kan man inte tacka nej.

 

Foto: Martina Bonnier

Vad händer med Vogue Scandinavia just nu?
Just nu planerar vi för vårt ettårsjubileum i augusti. Vogue Scandinavia är ett mediauniversum och förutom ett exklusivt magasin, producerar vi film, audio, animation, avatar, AR, AI, och mycket mer. Våra värdeord är hållbarhet, mångfald, natur, och tech. Vi är det mest hållbara Vogue magasinet i världen och har vunnit ett flertal priser i Europa för vår design, hållbarhet och produktinnovation. Förhoppningsvis fortsätter vi kamma hem priser och ändrar framtiden för magasinsjournalistisken.

Vilka är några av dina viktigaste lärdomar i livet? 
Var nyfiken, öppen och jobba hårt, då kan vad som helst hända.

Vad har du för minnen på Stureplan?
Jag vet inte om det är en skröna men jag gillar att tänka på min farfar på det sättet. Enligt berättelserna skulle farfar ha gillat att åka runt, runt Stureplan på 1950-talet i en snitsig sportbil! Jag kan se scenen framför mig. När min man och jag bestämde oss för att flytta ihop 1994, tog vi själva beslutet under en middag på Stureplan. Vi har varit gifta sedan 1995.

Dina topp tre modemärken i området?
Det är en omöjlig fråga. Jag har följt vartenda märke sedan de etablerades tills nu och har en stark relation till samtliga. Jag har för mig att Mulberry var det första riktiga lyxvarumärket som öppnade butik på Birger Jarlsgatan. Det var förstås väldigt stort, på den tiden. En Mulberryväska hade jag inte råd med då, men en läderinbunden agenda hade jag på gymnasiet som jag var otroligt stolt över, minns jag.

Vilket var ditt första minnesvärda inköp på Stureplan?
Det var en ärtgrön sidensjal från Kenzo, på den tiden fanns det en Kenzobutik på Stureplan.

Vad ser du mest fram emot med nya Sturekvarteret?
Det ska bli väldigt spännande och se Stureplan få en uppdatering. Eftersom jag har mycket internationella gäster som kommer till Stockholm hela tiden vill jag vara stolt över att kunna visa upp mitt hemkära Stureplan.

Tack Martina!

 



Relaterade artiklar

  • Ernst Billgren skapar konst på Stureplan

    Han är en av Sveriges främsta konstnärer. Under våren har Ernst Billgren målat vackra motiv utanför Sturehof. Här berättar han om upplevelsen att skapa konst på byggplank och om Stureplan som trygg fixpunkt.

  • Vinexperten på Grevgatan: ”Det finns så mycket mänsklighet i en vinkällare”

    Magnusson Fine Wine har av kunder beskrivits som den svenska vinkulturens nationalscen. Vad säger grundaren Johan Magnusson om vin och potentialen för framtida vinbarer på Stureplan?

  • Stadsarkitekten om nya Sture: “Allt blir bättre”

    Torleif Falk har varit involverad i flera imponerade stadsbyggnadsprojekt. Vilka projekt är mest tillfredställande, och hur håller man sig opartisk i stadsbyggnadsfrågor?